Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ομορφο Λονδίνο, όμορφα καίγεται

Το προάστιο του Τότεναμ και το κοντινό του Γουντ Γκριν στο βόρειο Λονδίνο σπαράχθηκαν από διαδηλώσεις, βία και καταστροφές το βράδυ του Σαββάτου. Το πρώτο φως της Κυριακής αποκάλυψε μια δραματική εικόνα.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 200 άτομα παρεισέφρησαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην περιοχή, έκαψαν, λεηλάτησαν και έκλεψαν κτίρια, οχήματα και καταστήματα, ενώ οι ταραχές συνεχίστηκαν τουλάχιστον έως τις πεντέμισι τα ξημερώματα χθες στο Γουντ Γκριν. Εως την Κυριακή το απόγευμα είχαν γίνει 42 συλλήψεις και οι αρχές ανέφεραν ότι 26 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί. Η αναταραχή στο Τότεναμ ξεκίνησε από το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντούγκαν, την περασμένη Πέμπτη από σφαίρα αστυνομικών, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Οι αρχές αρνούνταν να δώσουν πληροφορίες για το λόγο που ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Ντούγκαν, ο οποίος ήταν επιβάτης σε ταξί την ώρα της συμπλοκής. Αντιδρώντας, η οικογένεια του 29χρονου, η αρραβωνιαστικιά του και δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν βράδυ Σαββάτου ειρηνικά έξω από το αστυνομικό τμήμα απαιτώντας απαντήσεις.

Η μαύρη κοινότητα

Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές αν η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν απλώς καιροσκόποι που επιθυμούσαν να προκαλέσουν πανικό για να κλέψουν και να καταστρέψουν ή αν ανάμεσά τους βρίσκονταν και στοιχεία πολιτικής διαμαρτυρίας σε αντίδραση στο θάνατο του Ντούγκαν. Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, ότι μια δεύτερη ανάλυση των δραματικών γεγονότων συνδέει τις ταραχές με την αίσθηση περιθωριοποίησης και κακομεταχείρισης της μαύρης κοινότητας του Τότεναμ και του Γουντ Γκριν από τις κρατικές και αστυνομικές αρχές.

Ο τοπικός βουλευτής Ντέιβιντ Λάμι και πολλοί κάτοικοι έκαναν λόγο για απαράδεκτη βία και επίθεση εναντίον των προσπαθειών της κοινότητας του Τότεναμ, η οποία, παρότι είναι από τις φτωχότερες του Λονδίνου, κάνει αγώνα να κρατήσει τους πολίτες της ασφαλείς. Συνάμα, πάντως, αυτόπτες μάρτυρες, πολιτικοί και αναλυτές έδιναν χθες μεγάλη βαρύτητα στις επιπτώσεις της περιθωριοποίησης, της αυξανόμενης οικονομικής ανέχειας και της υψηλής νεανικής ανεργίας και θεωρούσαν ότι ο θάνατος του Μαρκ Ντούγκαν λειτούργησε απλώς σαν αφορμή.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών καταδίκασε τη βία και στάθηκε ιδιαίτερα στους τραυματισμούς των αστυνομικών και την καταστροφή περιουσίας στο Τότεναμ και το Γουντ Γκριν. Η μητροπολιτική αστυνομία από τη μεριά της υποσχέθηκε σύντομα να δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Μαρκ Ντούγκαν σκοτώθηκε από όπλο αστυνομικού.

Καθώς η κοινότητα του Τότεναμ προσπαθεί να αντιληφθεί τι συνέβη και να ξεκινήσει την αναδόμηση αναζητώντας απαντήσεις από τις αρχές, στο Λονδίνο ξεκινά μια σημαντική συζήτηση. Πρέπει η βρετανική πρωτεύουσα να προετοιμαστεί για περισσότερα τέτοια επεισόδια, ως αποτέλεσμα του χρόνιου αποκλεισμού και της γκετοποίησης περιοχών μαύρων και άλλων κοινοτήτων μειονοτήτων; Και πώς επηρεάζουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία και η συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών αυτές τις κοινότητες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου