Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Σάρωσαν τα μετάλλια σε Μαθηματικά οι Ελληνες φοιτητές που συμμετείχαν στην 4η Διεθνή Φοιτητική Ολυμπιάδα

Της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ (13-08-11 Καθημερινή)


Και όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις... Οπως οι πολλαπλές διακρίσεις Ελλήνων φοιτητών στην 4η Διεθνή Φοιτητική Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Δεκατρία νέα παιδιά, τέσσερα από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και εννέα από σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, ταξίδεψαν στο Μπλαγκόγεβγκραντ της Βουλγαρίας, έλυσαν από πέντε μαθηματικά προβλήματα επί δύο ημέρες στους τομείς Αλγεβρας, Ανάλυσης, Γεωμετρίας και Συνδυαστικής και διακρίθηκαν.


Η «Κ» εντόπισε τρεις από τους φοιτητές, τον Ηλία Ζαδίκ, δευτεροετή στο Μαθηματικό Αθηνών, που κατετάγη 37ος ανάμεσα σε 42 «χρυσούς», καθώς και τους Βασίλη Νάκο, φοιτητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Αλέξανδρο Εσκενάζη, φοιτητή του Μαθηματικού Αθηνών, που κατετάγησαν στην 60ή και 108η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα στους «αργυρούς».

Εχοντας κι άλλες συμμετοχές σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, όπως σε εκείνον της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενόσω ήταν μαθητής της Γ΄ Λυκείου αλλά και στην 5η Μαθηματική Ολυμπιάδα για φοιτητές πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Ηλίας Ζαδίκ σιγουρεύτηκε ότι θέλει να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά όταν τελείωνε τη Β΄ Λυκείου.

Τι είναι εκείνο που τον έκανε να λάβει μέρος στη διοργάνωση; «Μου αρέσει η ενασχόληση με τα προβλήματα. Κυρίως, ότι απαιτούν καινούριες ιδέες, νέους τρόπους για να τα λύσεις, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αλλωστε είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους έχεις τα ίδια ενδιαφέροντα». Ομως αυτή ίσως είναι η τελευταία χρονιά που λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. Από εδώ και στο εξής θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο στη σπουδή των Μαθηματικών χωρίς να αποσπάται.

Κάπως έτσι σκέφτεται και ο Βασίλης Νάκος. Ηδη έχει λάβει μέρος τρεις φορές στον διαγωνισμό, νωρίτερα φέτος είχε λάβει μέρος στη Βαλκανιάδα, αλλά σκέπτεται να μη συμμετάσχει στο μέλλον. Εκείνο που αρχικά του τράβηξε το ενδιαφέρον είναι «το γεγονός ότι η συμμετοχή αποτελεί κίνητρο για να ασχοληθείς παραπάνω με την επιστήμη, καθώς και οι έξτρα γνώσεις που αποκομίζεις». Ο Αλέξανδρος Εσκενάζης γοητεύεται από τα Μαθηματικά. «Η αυστηρότητα, ίσως η τάξη που διαπνέει αυτήν την επιστήμη, την οποία δεν μπορώ να δω στον υπόλοιπο κόσμο». Προκειμένου να συμμετάσχουν, οι φοιτητές έκαναν... προπόνηση. «Χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια και εξάσκηση και πολλή δουλειά. Ολο τον χειμώνα είχαμε σεμινάρια κάθε Σαββατοκύριακο», τονίζει ο καθηγητής κ. Σταύρος Παπασταυρίδης από το Τμήμα Μαθηματικών που συνόδευσε την αποστολή. Τα παιδιά, βέβαια, αγαπούν τα Μαθηματικά και είναι πολύ καλά, αλλά «πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», συμπληρώνει.

Στη διοργάνωση η ομάδα του Μαθηματικού (Ηλ. Ζαδίκ, Αλ. Εσκενάζης, Δ. Μπογιόκας, Κ. Ζέμας) κατέλαβε την 23η θέση και η ομάδα του ΕΜΠ (Β. Νάκος, Λ. Λαμπρόπουλος, Ν. Κολλιόπουλος, Γ. Μοσχίδης, Μ. Ζαμπετάκης, Κωνσταντίνα Μέλλου, Ν. Γεωργάκης, Αγ. Ζαφειρόπουλος, Γ. Ρετσίνας) την 32η σε σύνολο 77 ομάδων από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ένας φοιτητής από την Πολωνία όπως και το πανεπιστήμιό του, το Jagielloniaστην Κρακοβία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πληθώρα συμμετοχών και διακρίσεων προερχόταν από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου