Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Υπό κατάληψη η υπερδύναμη


Επισκέψεις σε σπίτια δισεκατομμυριούχων, όπως ο Μέρντοχ, είχαν προγραμματίσει για χθες το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης, οι συμμετέχοντες στο κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που διευρύνουν και παρατείνουν την παρουσία τους σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ κερδίζουν έδαφος και στις συνειδήσεις των Αμερικανών.

Χιλιάδες ακτιβιστές διαδηλώνουν κάνοντας τον «περίπατο των δισεκατομμυριούχων» στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, τα πλούσια, δηλαδή, «βόρεια προάστια» της Νέας Υόρκης (φωτ. ΑΠΕ)  
Χιλιάδες ακτιβιστές διαδηλώνουν κάνοντας τον «περίπατο των δισεκατομμυριούχων» στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, τα πλούσια, δηλαδή, «βόρεια προάστια» της Νέας Υόρκης (φωτ. ΑΠΕ) 

Οπως όμως συνηθίζεται στην αμερικανική επικράτεια, η μετακίνηση των διαδηλωτών εκτός των ορίων που τους έχουν τεθεί επιφέρει την άμεση και μάλλον... άκομψη επέμβαση της αστυνομίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης σειρά για να δεχτούν επίθεση από τις δυνάμεις της τάξης είχαν οι διαδηλωτές της Βοστόνης. Λίγο μετά τη μία τη νύχτα, ξημερώματα Τρίτης, έγινε η έφοδος της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών της Βοστόνης, οι οποίοι είχαν διευρύνει το χώρο διαδήλωσης και παρά τις προειδοποιήσεις αρνήθηκαν να γυρίσουν στο στενότερο, ορισμένο πεδίο της διαμαρτυρίας τους.

«Στη 1.30 εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση επιτέθηκαν βιαίως στο κίνημα, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, ιατρικό προσωπικό και νομικούς αντιπροσώπους», ανέφερε ανακοινωθέν τού «Καταλάβετε τη Βοστόνη». Πριν από τα μεσάνυχτα, η αστυνομία της πρωτεύουσας της Μασαχουσέτης είχε στείλει μήνυμα στους διαδηλωτές μέσω Twitter: «Σεβόμαστε το δικαίωμά σας να διαδηλώνετε ειρηνικά. Ζητούμε τη διαρκή συνεργασία σας». Προφανώς δεν την πήραν και λίγο αργότερα εκατό και πλέον άνθρωποι προσάγονταν για παρακώλυση συγκοινωνιών. Με μια δυνατή συγκέντρωση, όμως, που είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, οι διαδηλωτές της Βοστόνης είχαν στείλει το μήνυμα. Και παραμένουν στην πλατεία Ντούι του κέντρου.

Το ίδιο και οι διαδηλωτές της Ουάσιγκτον, που πήραν τετράμηνη παράταση της άδειας τους για παραμονή και διαρκή διαμαρτυρία κοντά στον Λευκό Οίκο. Στην αμερικανική πρωτεύουσα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν και κατέλαβαν για λίγο γραφεία σε κτήριο της Γερουσίας, πριν η αστυνομία τους απομακρύνει και συλλάβει δύο από αυτούς.

Στο πάρκο Ζουκόνι μπορούν να παραμείνουν οι Νεοϋορκέζοι διαδηλωτές, «καθ' όσον διάστημα σέβονται τους νόμους», διεμήνυσε χθες ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ειδικά για χθες το απόγευμα, όμως, τα μέλη του κινήματος στη Νέα Υόρκη είχαν προγραμματίσει μια πρωτότυπη... βόλτα.

Ο «περίπατος των δισεκατομμυριούχων» στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, τα «βόρεια προάστια» της Νέας Υόρκης, επρόκειτο να περάσει μπροστά από σπίτια πλουσίων, τραπεζιτών και προέδρων εταιρειών «που δεν πληρώνουν φόρους, περικόπτουν θέσεις εργασίας, εμπλέκονται σε απάτες με υποθήκες... αλλά φροντίζουν να παίρνουν δυσθεώρητα μπόνους», έγραψε μια από τις ομάδες πολιτών που συμμετέχουν στο κίνημα. Αύριο 56 κολέγια σχεδιάζουν διαδήλωση αλληλεγγύης, ενώ προγραμματίζονται διαδηλώσεις το Σάββατο σε όλη την Αμερική και σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου