Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μια χώρα κατεβαίνει στον δρόμο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 ΕΒΔΟΜΑΔΑ-ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ, ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

Της καταλήψεως σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, από τις υπηρεσίες των υπουργείων μέχρι τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις..., γίνεται από το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα.


Καθώς εισερχόμαστε στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου περικοπών στους μισθούς (ενιαίο μισθολόγιο) και τις συντάξεις, των νέων μέτρων φορολόγησης και απομάκρυνσης υπαλλήλων (εφεδρεία) και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, τα συνδικάτα κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους με 48ωρη γενική απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Επίσης, πολλοί φορείς έχουν κυλιόμενες 24ωρες απεργίες (Αγροτική Τράπεζα), αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο (δεν θα βγουν εφημερίδες την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της διήμερης πανεργατικής κινητοποίησης), ενώ πολλές ομοσπονδίες προγραμματίζουν καταλήψεις κτηρίων, αποκλεισμούς δρόμων και οργανισμών.

Κοντολογίς, αναμένονται συγκρούσεις, ταλαιπωρία όσων χρειάζεται ή πρέπει να μετακινηθούν, σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν ακόμη και ακραίες ενέργειες με στοιχεία τυφλής βίας.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα (προηγούμενες κινητοποιήσεις και εργατικές αντιδράσεις) υπολογίζεται ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι περίοδος έντασης. Και μόνο με αυξημένη προσοχή και ψυχραιμία θα αποφευχθούν ακραίες και επικίνδυνες εξελίξεις σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, η εξέλιξη των ψηφοφοριών στη Βουλή καθιστά το κέντρο της πόλης «επιχειρησιακό», ως προς τις κινητοποιήσεις, και πολιτικό κέντρο των επόμενων ημερών. Πόσω μάλλον όταν δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση των εν λόγω αντεργατικών και ακραίων διατάξεων. Ειδικά στις ονομαστικές -κατ' άρθρον- ψηφοφορίες επί του άρθρου κατάργησης της υφιστάμενης ρύθμισης, που προέβλεπε ότι ο μισθωτός καλύπτεται από την ευνοϊκότερη σύμβαση, καθώς και της μη επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Με τη «βούλα» του δικαστηρίου

Μάλιστα η γενικότερη οικονομική και κοινωνική παραλυσία, λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων, αναμένεται να λάβει χαρακτήρα και πολιτικής ανυποταγής και αντίστασης στα οριζόντια και άδικα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό με τη «βούλα» του δικαστηρίου (Πρωτοδικείο Πειραιά), που απέρριψε την αίτηση της διοίκησης του ΟΣΕ να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία του κλάδου, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Εκρινε μάλιστα το Πρωτοδικείο ότι η απεργία «δεν είναι καταχρηστική, αλλά νόμιμη... (καθώς) τα αιτήματα αυτά (των απεργών του ΟΣΕ) έχουν πολιτική χροιά, πλην όμως δεν φέρουν αποκλειστικά πολιτικό χαρακτήρα, απευθύνονται στην ενάγουσα, αφού αυτή ανήκει κατά 100% αποκλειστικά στο Δημόσιο, ο κρατικός μηχανισμός του οποίου επεξεργάζεται το επίμαχο νομοσχέδιο...».

Στη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας η συγκέντρωση, την Τετάρτη 19 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, ενώ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στις 11.00 π.μ.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για τους εργαζομένους και την κοινωνία», αναφέρει σχετικά στην απεργιακή προκήρυξή της η ΓΣΕΕ.

________________________________________________________________________

Το πολυνομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου